Ти си повеќе од бројка, УЧЕСТВУВАЈ!
Постирано на: 10/1/2021


Обраќање на директорот на Државниот завод за статистика по повод завршувањето на Попис 2021


Почитувани претставници на медиумите, добровечер,

 

Имам огромна чест и задоволство да објавам дека Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, вечерва, официјално, успешно заврши.

Спроведениот Попис е резултат на долгогодишна работа и труд, посветеност, стручност и професионалност, резултат на ентузијазам и  желба да се подготви, организира и спроведе оваа статистичка акција која ѝ беше неопходно потребна на нашата држава. За сето ова им упатувам искрени честитки на вработените во Државниот завод за статистика и на сите други учесници.

Ја изразувам својата огромна благодарност за огромниот труд на сите вработени во Државниот завод за статистика, Комисиите за пописните реони и до сите реонски инструктори и попишувачи, до медиумите, донаторите, државните институции,  невладините организации, агенцијата за медиумска промоција на Пописот, но, пред сè,  огромна благодарност до сите граѓани кои ја препознаа важноста на Пописот, ја остварија својата законска обврска и со попишувањето дадоа придонес за својата иднина и за иднината на своите поколенија. Затоа што, всушност, Пописот зависи од сите нас и е за сите нас.

И сега за податоците што ги прибравме во текот на попишувањето:

Со Пописот во земјата се попишани вкупно 1 832 696 лица, 568 175 домаќинства и  837 255 станови.

Со примената на комбинираниот пописен метод  и со користењето на новите техничко-технолошки алатки, се овозможи ефикасно следење на попишувањето и опфатот на единиците на попис на терен.

Изразено во бројки, тоа значи дека:

  • Од опфатените објекти за живеење,  91 % беа предмет на попис;
  • 9 % се објекти кои не беа предмет на попис;
  • Сите објекти кои беа предмет на попис беа посетени  по неколку пати. Онаму каде што по неколкукратните обиди не се оствари контакт со граѓаните, тие беа повикани да се попишат во седиштата на општините. Оние кои и тоа не успеаја да го направат, сепак ќе бидат дел од Пописот бидејќи се очекува да ги има во некоја од базите кои ќе се користат при обработката на податоците, така што со сигурност знаеме дека целосно и успешно го опфативме населението кое во овој момент живее во државата.

 

Овие показатели укажуваат на фактот дека целата активност е спроведена во рамките на очекуваното особено со оглед на тоа дека 20 години немаме пописни податоци и немавме точна претстава со што ќе се соочиме на терен.

Во однос на попишувањето на дијаспората, вкупно се самопопишаа  204 805 македонски државјани и тоа најмногу од западноевропските земји, а многу помал број од  прекуокеанските земји.

Продолжуваме со следните фази: Првенствено, во Комисиите за пописните реони треба да се финализираат завршните активности (прибирање на лаптопи и останати пописни материјали и нивно враќање во Заводот),  а потоа  отпочнување на  процесот на обработка на податоците според утврдена Програма за обработка на податоците и Акциски план.

Резултатите од Пописот се очекува да се објават во рок од 6 месеци од денот на завршувањето на Пописот, односно до крајот на март следната година.

Им честитам на сите граѓани! Република Северна Македонија, после 20 години има успешен Попис!

Активности
© 2024 - Државен завод за статистика